BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Despre Asociatia Diaconia a Patriarhiei Romane


Biserica Ortodoxa Romana este sustinatoarea dintotdeauna a misiunii filantropice si sociale, de la primele forme de asistenta sociala si religioasa, de la sectiile de asistenta sociala din invatamantul teologic, pana la birourile actuale organizate la centrele eparhiale si protopopiate.
La nivelul Administratiei Patriarhale functioneaza un numar important de servicii specializate in asistenta sociala.
Dintre acestea, un loc proeminent il ocupa Asociatia Diaconia, infiintata in 1999, aflata sub conducerea distinselor personalitati clericale: Preafericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Presedinte de Onoare, Prea Sfintitul Episcop Ambrozie Sinaitul, Vicar Patriarhal, Presedinte, Prea Cucernicul Preot Cristian Popa, Vicepresedinte/Director.
Scopul esential al Asociatiei este, potrivit Art.4 din Statut, "caritabil, religios-social, cultural-educativ", de a contribui la activitatea misionara si sociala a Bisericii Ortodoxe Romane. Ea functioneaza, alaturi de alte organizatii neguvernarnentale, sub obladuirea Patriarhiei Romane,
in folosul categoriilor de persoane defavorizate: copii, femei, batrani, familii cu posibilitati materiale reduse, promovand si sustinand integrarea sociala, economica, culturala, educativa a acestora.


Patrimoniul Asociatiei Diaconia a fost constituit initial de catre Patriarhia Romana, alte resurse fiind atrase prin preocupari speciale ale membrilor si colaboratorilor, sponsorilor si donatorilor.
Experienta obtinuta a contribuit la realizarea unei structuri organizatorice eficiente. Astfel, din anul 2002, Asociatia cuprinde urmatoarele compartimente: a) Asezamantul social "Patriarhul Justinian Marina", b) Centrul de servicii si Magazinul de carti si obiecte bisericesti, c) Biroul de Pelerinaj.
Dintre programele social-misionare, de pana acum, mentionam: -Conferinta Nationala a Asociatiilor si Fundatiilor, care functioneaza cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane, pe tema
"Coordonate actuale ale sistemului de protectie a copilului in Romania". -Finalizarea Proiectului Asezamantul social "Patriarh Justinian Marina", prin restaurarea, la standarde europene, a fostei cladiri "Dacia", in baza unei investitii de peste 900 milioane lei si crearea bazelor de functionare a
acestuia prin trei servicii: a) Centrul pentru protejarea si asistarea mamelor si copiilor acestora,
victime ale violentei in familie, b) Centrul de ingrijire de zi pentru copii scolari, c) Serviciul de Consiliere si sprijin familial. Prin Asezamantul respectiv s-au derulat deja ajutoare in valoare de 380 milioane lei si in produse in valoare de 220 milioane lei, iar in anul 2004 se continua colectarea fondurilor necesare acestuia, diversificarea activitatilor sale misionare. -Programul cu caracter permanent "Ajutor de urgenta pentru familiile sarace", prin care se acorda sprijin material celor ce trec prin perioade economice dificile. -Proiectul monitor "Progeto Romania", constand in dotarea, prin intermediul directorului italian Gianfranco Zago, cu aparatura necesara a Centrului de servicii si donatii catre scoli, spitale, case de batrani, in valoare de 8,5 miliarde de lei. -Seminarul cu tema "Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie. -"Oportunitati si perspective", organizat cu sprijinul "Asociatiei Ecumenice a Bisericilor".
La acestea s-au adaugat diferite manifestari cu caracter social-caritativ, dintre care mentionam: in anul 2002: "Bucuria Impreunei Sarbatoriri", cu ocazia zilei de nastere a Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, cu masa jubiliara pentru batrani, "Lumina Invierii", cu daruri acordate familiilor nevoiase si detinutilor, "Darul Apostolilor", de Ziua Copilului, pentru copiii de la Centrul de Plasament, "Mos Craciun vine si pentru voi", pentru 500 de copii din familii cu risc social, "Ajutor pentru viitor", cu daruri pentru familiile sarace din Bucuresti si din imprejurimi, in valoare de 90 milioane de lei. In anu12003: "Mos Craciun vine cu daruri", cu cadouri (alimente, jucarii, imbracaminte) pentru 150 de copii; "De Craciun, bucurii pentru copii!" pentru 100 de copii de la Casa de copii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", Asezamant aflat sub obladuirea Patriarhiei Romane. Totalul sumei alocate in 2003 activitatilor sociale la Asezamantu1 social "Patriarhul Justinian" a fost in valoare de 770 milioane de lei.
 

In vederea sustinerii acestor vaste si laudabile misiuni sociale Asociatia Diaconia a promovat
un sector productiv de autofinantare, care desfasoara activitati cu caracter economic, compatibile cu activitatea Bisericii si cu legislatia in vigoare, prin imbinarea scopului economic cu cel misionar.
In acest cadru functioneaza Magazinul de carti si obiecte bisericesti (Kretzulescu) prin care sunt valorificate obiectele bisericesti executate in atelierele Patriarhiei, cartile religioase ale Tipografiei Institutului Biblic si ale altor edituri de carte religioasa, se presteaza servicii de fotocopiere,
scanare, printare etc., vanzare obiecte de birotica si papetarie. In acelsi scop, in Magazinul Kretzulescu functioneaza Agentia de turism "Pelerinul", in colaborare cu Biroul de Pelerinaj religios al Patriarhiei. Acest birou este tour-operator in domeniul serviciilor de turism puse in slujba promovarii intereselor misionare ale Bisericii Ortodoxe Romane si valorificarii potentialului turistic-religios intern si international.

Dr. Adela Becleanu Iancu
Articol aparut in revista, CRONICA FUNDATIILOR, 18/2004Salveaza Articolul

Articol

VIOLENTA IN FAMILIE - CAUZE, CONSECINTE, REMEDII

"Relatiile de familie ascund un paradox. Considerata spatiul celor mai profunde relatii spirituale, familia este si cel mai activ centru de agresivitate, poate si pentru faptul ca in familie fiecare isi poate dezveli adevarata fata a personalitatii sale. Se pare ca aici agresivitatea este extrem de puternica, mai puternica decat in oricare alta comunitate. Dar, spre deosebire de alte situatii, violenta intrafamiliala constituie un secret de grup foarte bine pazit si de cele mai multe ori mistificat din cauza solidaritatii in pastrarea unei imagini sacro-sancte a institutiei. Numai violentele foarte grave cad sub incidenta cunoasterii de catre legea penala si morala. " Aceste consideratii apartin unui specialist care denumea familia "o reduta invinsa de agresivitate" (Dr. Constantin Paunescu, Agresivitatea si conditia umana).
Din nefericire relatiile intre membrii multor familii sunt determinate de principiul impunerii prin violenta. Este modul unuia/unora dintre membrii unei familii de a-si afirma autoritatea asupra altuia/altora sau calea lor - pe care o pretind legitima - de a-si manifesta nemultumirea sau de a reactiona la actele de violenta la care sunt supusi. Nu de putine ori, conform unei conceptii traditionale deficitare, violentei i se acorda fara rezerve statutul de metoda foarte eficienta pentru educatia copiilor sau un mod natural de exercitare a autoritatii, ceea ce face nu numai ca violenta sa fie folosita de unii impotriva altora, dar si tolerata de martori, fara mustrari de constiinta. Bazandu-se pe superioritatea fizica, parintii devin agresorii propriilor copii, barbatii devin agresorii femeilor, iar cei mai tineri agresorii celor batrani, facandu-se vinovati de producerea unor traume fozoce si psihice, uneori de moartea celor agresati. In cazul copiilor, brutalitatea fizica si verbala genereaza o agresivitate letenta, manifestata in diverse acte de delicventa juvenila.
Pe langa factori precum structura psihologica, educatia primita, consumul de alcool sau droguri, adulterul si concubinajul, saracia si proasta gospodarire a resurselor, sunt factori care genereaza violenta. Dar comportamentul violent al unei persoane este influientat si de mediul in care acesta s-a format, daca este un mediu in care se practica sau se incurazjeaza violenta. Adesea cartierul este mediul in care ierarhiile se stabilesc prin violenta. De asemenea, strada, atat de des exemplu de mediu al violentei fizice si verbale, cat si scoala, in care educatia atator generatii s-a facut (si din pacate se mai face) si prin folosirea violentei, pot favoriza comportamentul violent al unor persoane in mediul familial.
Nu este de neglijat efectul pe care il are proliferarea prin mass-media a modelului individului violent si al familiei cu situatie conflictuala. Ziarele si revistele prezinta in exces si cu lux de amanunte, cazuri de violenta in familie. Atatea seriale de televiziune, unele cu audienta mare, infatiseaza un lung sir de conflicte familiale materializate in diferite forme de violenta, de la bataie si abuz sexual pana la abandon familial si omucidere, fara a mai vorbi de banalizarea divortului, un factor de risc atat de ridicat de traumatizare psiho-afectiva.
In toate cazurile violenta produce victime si lasa urme greu de vindecat atat asupra lor, cat si asupra celui violent. Cazurile atat de numeroase de violenta in familie si consecintele ei atat de grave obliga la luarea unor decizii serioase pentru a veni in sprijinul familiilor cu astfel de probleme si a crea un climat social normal, pentru ca familia sa fie respectata, iar integritatea si demnitatea membrilor ei sa fie protejata.
Cea mai sigura arma impotriva violentei in familie este educarea mentalitatilor pentru prevenirea ei. Este ceea ce Biserica face prin predici si prin materiale tiparite, menite sa atraga atentia asupra pericolelor la care violenta expune fiinta umana.
Educarea deopotriva a parintilor si copiilor in spiritul responsabilitatii, iubirii si pacii este cea mai mare sansa pe care o are societatea in fata framantarilor care izbucnesc sub forma violentei de orice tip. Este nevoie insa si de actiuni concrete de asistenta materiala si spirituala a celor afectati si amenintati de violenta. Din acest motiv Biserica a demarat mai multe programe de ajutorare a persoanelor aflate in dificultate prin Sectorul pentru opera de caritate "Diaconia", dar si prin Biroul pentru Asistenta Sociala de la "Biserica si Societatea".
Pregatirea in Facultatile de Teologie a asistentilor sociali, derularea unor programe de recuperare si integrare sociala a copiilor proveniti din familii cu probleme sau victimele abandonului total din partea parintilor, precum si infiintarea unor centre de asistenta sociala pentru persoanele aflate in dificultate sunt tot atatea incercari de a sta in ajutorul celor afectati de violenta intrafamiliala, dar si o tentativa de a opune agresivitatii irationale calea dumnezeiasca a iubirii.

P.S. Episcop
† AMBROZIE SINAITUL
Vicar Patriarhal

VIOLENTA IN FAMILIE - CAUZE, CONSECINTE, REMEDIISalveaza Articolul
 

Implicare

 

In cadrul acestui proiect isi vor aduce contributia atat voluntari cat si studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti specializarea asistenta sociala care in cadrul practicii anuale universitare se vor implica activ in acest proiect sub indrumarea Asistentului Social coordonator.
Pentru sporirea impactului acestui proiect asistentii sociali si voluntarii, se vor implica direct si nemijlocit in actiuni de preventie a fenomenelor sociale care apar la aceasta categorie de beneficiari prin mentinerea contactului nemijlocit cu mediul scolar si familiar al potentialilor beneficiari.
Preotii parohi vor fi invitati sa se alature acestui proiect antrenand si voluntari motivati pentru actiunea sociala prin actiuni concrete, alaturi de comitetele si comunitatile parohiale in colaborare cu staff-ul Asezamantului.
Prin contributia valoroasa a partenerilor implicati, anticipam un larg impact social al acestui proiect.

 

Info

Acest site contine informatii despre activitatile Asociatiei Diaconia a Patriarhiei Romane si actiunile din Proiectele dezvoltate de la infiintarea sa alaturi de Parteneri.

Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei Romane cu sediul la Manastirea Antim organizeaza pelerinaje si pentru scoli, credinciosi care doresc sa se inchine la sfintele icoane, venind in intampinare cu o gama bogata de trsee duhovnicesti in fiecare sfarsit de saptamana.
Excursii si Pelerinaje
prin Biroul de Pelerinaje al Patriarhei Romane
Biroul de relatii cu publicul se afla la Manastirea Antim tel: 336.99.21 sau Calea Victoriei 45 langa Bis. Kretulescu, tel: 313.37.46.

Centrul de Servicii
Asociatia Diaconia a promovat un sector productiv de autofinantare, care desfasoara activitati cu caracter economic, compatibile cu activitatea Bisericii si cu legislatia in vigoare, prin imbinarea scopului economic cu cel misionar.
In acest cadru functioneaza Magazinul de carti si obiecte bisericesti (Kretzulescu), iar Centrul de Servicii cu aceeasi locatie
presteaza servicii de fotocopiere,scanare, printare etc., vanzare obiecte de birotica si papetarie.

Servicii oferite: Fotocopiere alb / negru A4 - A0; Fotocopiere alb / negru pe folie transparenta; Fotocopiere color A4 - A3; Legare cu spirale de plastic; Laminare A4 - A3; Tiparire alb / negru si color; Produse de birotica si papetarie.
Pentru a obtine o lista de preturi nu ezitati sa ne contactati.

 

Scopul esential al Asociatiei Diaconia - infiintata in 1999 - este, potrivit Art.4 din Statut, "caritabil, religios-social, cultural-educativ", mai exact de a contribui la activitatea misionara si sociala a Bisericii Ortodoxe Romane.
Ea functioneaza, alaturi de alte organizatii neguvernarnentale, sub obladuirea Patriarhiei Romane, in folosul categoriilor de persoane defavorizate: copii, femei, batrani, familii cu posibilitati materiale reduse, promovand si sustinand integrarea sociala, economica, culturala, educativa a acestora.

 

Asezamantul Social si
Centrul Social "Patriarhul Justinian Marina" are drept obiectiv sprijinirea copiilor din familii defavorizate si pentru protectia victimelor violentei domestice.


Acest program social vizeaza furnizarea de servicii complexe, specializate de asistenta si suport mamelor si copiilor acestora, victime ale violentei familiale, rezidenti in Bucuresti (in prima etapa) si in imprejurimi (etapa a doua).

Download

Links